De første begravelser – Selv neandertalerne begravede afdøde

begravelserDer har igennem mange år været tvivl om neandertalerene havde en form for begravelse. For de uindvidede ses de som forgængeren til det mere moderne menneske – altså kort sagt skridtet mellem abe og mennesker. Da vi ved fra observationer af aber at de ikke udfører begravelser eller anden ceremoni til ære for en afdød, så må dette være startet med neandertalerene.

Tydelige tegn på begravelser

Man har nemlig i nyere tid fundet tydelige spor af, hvad man regner med har været en 4-årig, som bærer tydelige præg af at være blevet begravet på en både bevidst, gennemtænkt og hensynsfuld måde. Fundet blev gjort for kun 13 år siden, og man har langt fra kigget færdig på dette spændende begravelses-fund. Der er nemlig op til flere mere eller mindre besynderlige omstændigheder som næsten kun kan tyde på, at der foregået en begravelse. Eksempelvis er afdødes knogler malet røde og i graven er der fundet spor af blomster samt datidens svar på smykker – nemlig muslingeskaller og rav. Dette er dog langt fra det eneste fund, man efterfølgende har fundet efter denne gamle pre-menneske race. Man har også fundet et gravsted inde i en hule hvor man har fundet spor af hele 8 neandertalere. Fundet blev primært gjort fordi stedet var blevet markeret med en slags stenhøj, som man kender det fra vikingetiden i Danmark, Norge og Sverige. Disse to fund tyder på, at de ikke blot havde en form for begravelse men flere forskellige typer mulighvis afhængigt af enten dødsårsagen eller afdødes rangeringen i samfundet.

Var disse begravelser tegn på religion?

Udover spor af begravelser har man fundet tegn på, at der har foregået diverse mere eller mindre mystiske ofringer. Dette tyder stærkt på, at de har haft en eller anden form for religion og går fint i tråd med de begravelses-fund. De første religioner for mennesket var naturreligioner, og der spekuleres i, om det var det samme med neandertalere. Dette er dog et stærkt omdiskuteret emne, da man ikke har fundet egentlige beviser. Historikere er dog knapt nok begyndt at kigge nærmere på disse ting, og det forventes at man løbende vil finde flere spor af begravelser rundt omkring i verden. De allerede fundne skeletter af begravede neandertalere har dog alle været i Europa. Nærmere betegnet Portugal og Frankrig. Dette er en lidt pudsig ting, da man samtidig mener, at det vi forstår som mennesket opstod i Afrika og ikke Europa. Man mener også at urmennesket i Afrka drev mod mellemøsten (og altså ikke EU). En af teorierne er at neandertalerne blev fordrevet fra enten Afrika eller mellemøsten, og det spekuleres også i at disse pre-mennesker skulle være blevet udkonkurreret af, hvad vi forstår som mennesket. Man har dog ikke fundet spor af hverken krig, store massegrave eller fundet afdøde begravet med noget der kunne være blevet brugt som et våben.

You may also like...