Hvordan sammensætter man en sund frokost?

I nyheder og nyhedsartikler hører man ofte, at man skal spise sundt, men hvad vil det egentlig sige, og hvordan bør man sammensætte maden, så man får en sund frokost, der giver energi i hverdagen? I dette blogindlæg vil du kunne læse mere om grundpillerne for en sund frokost, og bud på fødevarer som du kan spise uden at bekymre dig alt for meget. Til det travle folk vil der også til sidst være en løsning, hvis en løsning på en sund frokost, hvis man ikke selv har tid eller lyst til at stå for denne.

Når man skal forberede en sund frokost, er noget af det vigtigste at være opmærksom på sammensætningen af grundelementer i kosten. Førhen sagde man, at en kost ca. skulle bestå af 55-60% kulhydrat, 10-15% protein og maksimalt 30% fedt, men disse dage er overstået.

Ny forskning viser, at man i stedet skal skære ned på kulhydrater, så denne andel kun fylder omkring 40-50% og tilsvarende skal især proteinindtaget sættes op til 20-25%, mens fedtindtaget skal holdes på 25-35%. Dog er det ikke helt ligegyldigt, hvilken slags kød og fedt man indtager, for hvis man virkelig ønsker en sund frokost skal man holde sig til det magre kød og de mættede fedtsyrer fra mælk og fedt fra kød. Derfor er kød som kylling og kalkun ideelt til en sund frokost, da det kun indeholder få gram fedt pr. 100g, mens det omvendt er rigt på protein med over 20% protein i varen.

Vær ikke fedtforskrækket

Tidligere har fedt været et fy-fy-ord, men sådan er det heller ikke længere, så længe man blot indtager den rette type fedt. For eksempel er det helt fint at indtage enkeltumættet fedt som olivenolie til sin salat eller flerumættet fedt fra fede fisk som makrel og tun, ligesom det også er fint at indtage fedt fra planteolier. En frugt som avokado indeholder også relativt store mængder fedt, men det gør ikke så meget, da den også samtidig er propfyldt med vitaminer.

Sundt alternativ til en selvgjort madpakke

Er du blandt det travle folk, som ikke har overskuddet i hverdagen til også at smøre sund frokost hver morgen eller efter aftensmaden, findes der også en løsning til dig. Den stigende fokus på sund mad har medført, at flere virksomheder er blomstret op med sunde koncepter, hvor folk der ikke har tid eller ikke vil bekymre sig om madlavning, også kan få en sund frokost.

En af disse virksomheder er Frokost.dk som har eksisteret siden 2005 og er Danmarks største frokostleverandør til virksomheder. Frokost.dk har oprettet en firmasund løsning til virksomheder, der ønsker en frokostordning, men som også ønsker at have en sund profil udadtil og ikke mindst nogle sunde medarbejdere. Blandt Frokost.dk’s over 40 leverandører har de derfor dedikerede køkkener, der sørger for både varierede og sunde frokoster. Hvis man endnu ikke har været kunde, kan man tilmed prøve deres frokostmenuer gratis i 1 dag helt uforpligtende.

You may also like...