Sådan foregår en kikkertundersøgelse af tarmen

Hvis du oplever problemer med maven eller tarmsystemet, kan en kikkertundersøgelse anbefales, da man hurtigt, effektivt og forholdsvis smertefrit kan få syn for sagen, hvad problemet kan skyldes. Hvis du ønsker at vide mere om, hvordan en kikkertundersøgelse af tarmen foregår, kan du læse mere om dette her.

Når man snakker om en kikkertundersøgelse af tarmen vil der ofte være tale om enten en koloskopi eller en sigmoideoskopi, selv om en gastroskopi ganske vist også undersøger den øvre del af tarmen kaldet tolvfingertarmen. I denne gennemgang vil der fokuseres på kikkertundersøgelsen kaldet koloskopi.

Dette undersøges med en koloskopi

Hvis man bliver indstillet til en koloskopi undersøgelse af sin læge – eller for den sags skyld selv tager direkte kontakt til en speciallæge eller specialhospital for at få foretaget kikkertundersøgelsen – vil formålet med undersøgelsen typisk være at undersøge årsagen til mavesmerter, blødninger fra endetarmen, problemer med afføring, pludseligt vægttab og ikke mindst screening for tyktarmskræft. Især antallet af koloskopier grundet undersøgelse for kræft er steget de seneste år, efter man er begyndt at øge fokus på tidlig undersøgelse af kræftformer i tarmen, inden problemet potentielt forværres.

Proceduren ved en koloskopi

Måden en koloskopi foregår på er ved at man fører en slange på omkring en lillefingers tykkelse og 150 centimeters længde gennem tyktarmen. Denne bøjelige slange er udover et kamera forsynet med kanaler til sug, vand og luft, og til hele 90% af befolkningen er dette udstyr tilstrækkeligt for at gennemføre kikkertundersøgelsen. Hos omkring 10% vil det dog være nødvendigt at supplere dette udstyr med en CT-scanning for at få vished over tilstanden i tarmen.

Gør det ondt at få en kikkertundersøgelse?

Som udgangspunkt gør det ikke ondt at få en kikkertundersøgelse og en koloskopi er en forholdsvis ukompliceret en af slagsen. Dette gør også, at tiden som skal sættes af til en koloskopi strækker kun strækker sig over en periode på 15 til 45 minutter alt efter, hvad der skal undersøges. Selv om en kikkertundersøgelse ved koloskopi ikke er forbundet med betydeligt ubehag, anbefales det dog, at man modtager smertestillende medicin til undersøgelsen, da der kan være kortvarigt ubehag forbundet med indførelse af slangen.

Skal jeg bruge henvisning for at få en kikkertundersøgelse?

Hvis du oplever ubehag i mave/tarmregionen er det altid en god ide at konsultere sin egen læge først, og han vil derpå skrive en henvisning til en koloskopi eller en anden kikkertundersøgelse, hvis der er brug for dette. Til gengæld er det også muligt at tage kontakt til en speciallæge selv, hvis man fra starten ønsker specialiseret rådgivning eller ønsker en bestemt speciallæge. Hos Kirurgen.dk i Charlottenlund tager man både imod patienter med og uden henvisning, og man kan derfor altid ringe eller skrive, hvis man ønsker at få ekstra rådgivning inden man kontakter andre lægekyndige.

You may also like...